Troppsgymnastikk er en idrett som passer for alle som er interessert i turn og gymnastikk, og som ønsker å trene og konkurrere i en lagidrett. Idretten passer spesielt godt for de som liker å trene og konkurrere sammen med andre, og som ønsker å utvikle både individuelle ferdigheter og samarbeidsevner.

Troppsgymnastikk er en allsidig idrett som krever både styrke, smidighet, koordinasjon og balanse, og som utfordrer utøverne på en rekke forskjellige områder. Idretten gir også god trening i samarbeid og kommunikasjon, da det er viktig å samarbeide tett med de andre utøverne i laget for å få til gode resultater.

Troppsgymnastikk er også en idrett som kan tilpasses ulike ambisjonsnivåer. For de som ønsker å satse på konkurranseturn, finnes det ulike nivåer og klasser man kan delta i, både nasjonalt og internasjonalt. For de som ønsker å trene breddeidrett og ikke nødvendigvis har ambisjoner om å konkurrere, tilpasses treningene etter utøvernes ønsker og behov.


Innenfor troppsgymnastikk er det tre hovedgrener: Trampett, Tumbling og Frittstående.

  1. Trampett: Trampett er en gren innen troppsgymnastikk som fokuserer på høyde og flyt i øvelsene. Utøverne bruker en spesiell trampoline til å hoppe opp og utføre akrobatikk i luften, før de lander på en madrass. Trampettøvelser krever høy grad av koordinasjon og presisjon, og kan bestå av elementer som spensthopp, saltoer, skruer og andre akrobatikkøvelser. Konkurransene i trampett kan bestå av både individuelle øvelser og lagkonkurranser.
  2. Tumbling: Tumbling er en gren innen troppsgymnastikk som fokuserer på å utføre serier av baklengs saltoer og andre akrobatikkøvelser langs en lang matte. Utøverne utfører øvelsene på en serie av tynne matter som er lagt ved siden av hverandre. Tumblingøvelser krever høy grad av styrke og koordinasjon, og kan bestå av elementer som kraftfulle hopp, fremover- og bakoverruller, og akrobatikkøvelser. Konkurransene i tumbling kan bestå av både individuelle øvelser og lagkonkurranser.
  3. Frittstående: Frittstående er en gren innen troppsgymnastikk som fokuserer på individuell kreativitet og uttrykk. Utøverne utfører serier av akrobatikk, dans og andre kreative elementer på en spesiell matte. Frittstående øvelser krever høy grad av fleksibilitet og koordinasjon, og kan bestå av elementer som spensthopp, saltoer, dansetrinn og akrobatikkøvelser. Konkurransene i frittstående kan bestå av både individuelle øvelser og lagkonkurranser.

Troppsgymnastikk er en spennende og utfordrende idrett som krever både teknisk og fysisk dyktighet, samarbeid og lagånd. Utøverne i troppsgymnastikk jobber tett sammen for å utføre øvelsene på en synkronisert og koordinert måte, og konkurransene er en visuell og imponerende opplevelse for publikum.